Dit is een vraag die een klant mij laatst stelde. En omdat ik weet dat dit bij veel vrouwen in de overgang een probleem is, geef ik je 10 tips om toch lekker te kunnen slapen.
Overdag
- Beweeg voldoende overdag en vooral minimaal 20 minuten buiten, want goed slapen begint eigenlijk al overdag.
Belangrijke redenen hiervoor zijn:
– Na een drukke en stressvolle dag kan het actiehormoon adrenaline, dat door stress wordt aangemaakt, alleen door lichamelijke activiteit uit je lichaam worden gepompt. Als dat niet gebeurt blijft het door je lichaam gieren en val je niet makkelijk in slaap.
– Tijdens een activiteit zoals b.v. wandelen maak je het hormoon serotonine aan en dat is nodig om het slaaphormoon melatonine aan de maken. Door dit slaaphormoon slaap je dus beter.
In de avond
- Vermijd vóór het slapengaan zware maaltijden, vooral vette en eiwitrijke.
Deze zijn niet bevorderlijk voor een goede nachtrust, omdat jouw spijsvertering dan te hard moet werken terwijl jij rustig wilt slapen.
- Vermijd cafeïne en alcohol in de avond zoals het glaasje wijn dat veel vrouwen juist drinken zodat zij sneller in slaap vallen.
– Cafeïne blokkeert de slaap opwekkende stoffen in onze hersenen, stimuleert je zenuwstelsel, hartslag en ademhaling.
– Uit onderzoek blijkt dat het slaapmutsje ‘deels werkt’. Dit betekent: je valt er inderdaad sneller van in slaap. Toch is alcohol drinken alvorens je naar bed gaat nadelig. Je slaapt wel sneller in, maar de slaapkwaliteit neemt aanzienlijk af en die heb je nodig om fysiek en mentaal uitgerust wakker te worden.
- Zet minimaal 2 uur voor het slapen gaan je computer en telefoon uit.
Ik weet dat dit voor velen van ons een uitdaging is, maar als je slaapproblemen hebt is het de moeite waard, om deze tip toe te passen.
– Het blauwe licht verstoort de aanmaak van het hormoon melatonine dat je slaperig maakt. Slaap nooit naast ‘blauw licht’.
- Dim op tijd de lichten in jouw kamer.
Dit bevordert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.
- Neem een warme douche of bad voordat je naar bed gaat.
Jouw lichaam krijgt hierdoor een signaal om te ontspannen.
- Slik vóór het slapen gaan magnesium vooral als je last hebt van spierkrampen.
Magnesium zorgt o.a. voor ontspanning van jouw spieren, zenuwen en bloedvaten.
In bed
- Zoek slaapverwekkende afleiding, zoals het lezen van een boek of het luisteren naar rustgevende muziek.
– Dit kan helpen om ‘zorgen’ tijdelijk los te kunnen laten. Zorgen veranderen niet door er lang en veel over na te denken. Het is aangetoond dat oplossingen die je met je bewustzijn bedenkt, er niet beter van worden door er lang en veel over te piekeren. Dus: piekeren helpt niet en zeker niet vóór het slapen gaan of als je in de nacht wakker bent geworden.
- Doe ademhalingsoefeningen zodat jouw zenuwstelsel kan ontspannen.
- Zorg voor een rustige slaapkamer met voldoende frisse lucht.
Haal voor jezelf, die tips eruit, die je het makkelijkst kunt toepassen. De tips waar je het meest tegenop ziet, zoals b.v. tip 4 probeer je uit, als de overige tips nog niet het resultaat geven dat je wilt hebben. Geef het de tijd, verander in kleine stapjes en hou vol!
En als je meer hulp nodig hebt, ben je bij mij natuurlijk van harte welkom, zodat ik jou kan helpen met een traject dat specifiek voor jou wordt samengesteld.
Meld je aan voor een gratis sessie van 30 minuten om jouw situatie te bespreken. Dan geef ik je alvast 3 tips die jou persoonlijk zullen helpen om jouw klachten effectief aan te pakken.
Ga naar www.trotsopjespiegelbeeld.nl/home , vul het intakeformulier in en stuur het per mail naar info@trotsopjespiegelbeeld.nl
Ik maak iedere maand 4 plekken vrij om mijn kennis en ervaring gratis te delen.